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Registros recuperados : 14 | |
4. | | PEREIRA, M. G.; FONTANA, A.; TAVARES, O. C. H.; LOSS, A.; SANTOS, O. A. Q. dos; GARCÍA, A. C. Caracterização composicional e estrutural dos ácidos húmicos de solos de Tabuleiros sob diferentes coberturas vegetais. Revista Virtual de Química, v. 13, n. 2, p. 445-455, mar./abr. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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5. | | MONDINO, E. A.; OLIVEIRA, C. P. de; SOUZA, N. B. de; TAVARES, O. C. H.; BERBARA, R. L. L. The nematodes communities associated to different vegetable formations in the Restinga of Marambaia RJ, Brazil. In: INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON SOIL ZOOLOGY, 15; INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON APTERYGOTA, 12., 2008, Curitiba. Biodiversity, conservation and sustainabele management of soil animal: abstracts. Colombo: Embrapa Florestas. Editors: George Gardner Brown; Klaus Dieter Sautter; Renato Marques; Amarildo Pasini. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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6. | | SILVA, L. M. da; PEREIRA, M. G.; BERNINI, T. A.; ANJOS, L. H. C. dos; WADT, P. G. S.; TAVARES, O. C. H.; GARCIA, A. C. Caracterização espectroscópica da matéria orgânica em topossequências na Formação Solimões, Acre. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2021. 26 p. (Embrapa Acre. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 65). Selo ODS 13. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Rondônia. |
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7. | | SILVA, M. S. R. de A. da; SILVA, C. S. R. de A. da; TAVARES. O. C. H.; JESUS, E. da C.; BALDANI, J. I. Estímulo do crescimetno da parte aérea do arroz pela aplicação de ácido húmico. In: SIMPÓSIO LATINOAMERICANO SOBRE BIOESTIMULANTES NA AGRICULTURA, 2.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE INDUÇÃO DE RESISTÊNCIA EM PLANTAS A PATÓGENOS, 9., 2018, Florianópolis. Anais...Florianópolis, UFSC, 2018. p.219 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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9. | | SILVA, A. L. D. da; ALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; TAVARES, O. C. H.; PEREIRA, M. G.; CAMPOS, T. de; SILVA, L. M. da. Near infrared spectroscopy to rapid assess the rubber tree clone and the influence of maturation and disease at the leaves. Microchemical Journal, v. 168, 106478, Sept. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Agroindústria Tropical. |
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10. | | TAVARES, O. C. H.; TAVARES, T. R.; PINHEIRO JUNIOR, C. R.; SILVA, L. M. da; WADT, P. G. S.; PEREIRA, M. G. Pedometric tools for classification of southwestern Amazonian soils: a quali-quantitative interpretation incorporating visible-near infrared spectroscopy. Journal of Near Infrared Spectroscopy, v. 30, n. 1, p. 18-30, Feb. 2022. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Rondônia. |
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11. | | SILVA, L. M. da; PANERO, F. dos S.; TAVARES, O. C. H.; DIAS, R. de C.; PEREIRA, M. G.; WADT, P. G. S. Predição de teores de atributos físicos e químicos dos solos de Rondônia por espectroscopia no infravermelho próximo. In: WORKSHOP DE CADEIAS DE PRODUÇÃO AGROFLORESTAL PRIORITÁRIAS DA AMAZÔNIA, 1., 2021, Porto Velho. Caminhos da produção agroflorestal na Amazônia: anais. Porto Velho: Núcleo Regional Noroeste SBCS, 2021. p. 21. Editores: Luciélio Manoel da Silva; Paulo Guilherme Salvador Wadt; Karina Thais Lima Buriti; Elaine Almeida Delarmelinda Honoré; Marcos Gervasio Pereira. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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12. | | SILVA, L. M. da; PANERO, F. dos S.; TAVARES, O. C. H.; DIAS, R. de C.; PEREIRA, M. G.; WADT, P. G. S. Predição de teores de atributos físicos e químicos dos solos de Rondônia por espectroscopia no infravermelho próximo. In: WORKSHOP DE CADEIAS DE PRODUÇÃO AGROFLORESTAL PRIORITÁRIAS DA AMAZÔNIA, 1., 2021, Porto Velho. Caminhos da produção agroflorestal na Amazônia: anais. Porto Velho: Núcleo Regional Noroeste SBCS, 2021. p. 21. Editores: Luciélio Manoel da Silva; Paulo Guilherme Salvador Wadt; Karina Thais Lima Buriti; Elaine Almeida Delarmelinda Honoré; Marcos Gervasio Pereira. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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13. | | SILVA, L. M. da; COSTA, R. de K. do N.; ALMEIDA, A. S. de; OLIVEIRA, C. H. A. de; ARAÚJO, E. A. de; TAVARES, O. C. H.; PEREIRA, M. G.; SANTOS, O. A. Q. dos. Avaliação de métodos de determinação da densidade de solo em amostras com diferentes atividades da fração argila coletadas no município de Rio Branco, estado do Acre. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2020. 21 p. (Embrapa Acre. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 62). Selo ODS 15. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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14. | | GOMES, E. T. M.; BERBARA, R. L. L.; PEREIRA, M. G.; URQUIAGA, S.; TAVARES, O. C. H.; ASSUNÇÃO, S. A.; ZONTA, E.; AMARAL SOBRINHO, N. M. do; GARCPUAM A, C. Effects of farmed managements in sandy soils on composition and stabilization of soil humic substances. Land Degradation & Development, v. 29, n. 1, p. 68-79, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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Registros recuperados : 14 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
06/02/2018 |
Data da última atualização: |
30/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
GOMES, E. T. M.; BERBARA, R. L. L.; PEREIRA, M. G.; URQUIAGA, S.; TAVARES, O. C. H.; ASSUNÇÃO, S. A.; ZONTA, E.; AMARAL SOBRINHO, N. M. do; GARCPUAM A, C. |
Afiliação: |
ERNANE TARCÍSIO MARTINS GOMES, UFRRJ; RICARDO LUIS LOURO BERBARA, UFRRJ; MARCOS GERVASIO PEREIRA, UFRRJ; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB; ORLANDO CARLOS HUERTAS TAVARES, UFRRJ; SHIRLEI ALMEIDA ASSUNÇÃO, UFRRJ; EVERALDO ZONTA, UFRRJ; NELSON MOURA BRASIL DO AMARAL SOBRINHO, UFRRJ; ANDRÉS CALDERÍN GARCÍA, UFRRJ. |
Título: |
Effects of farmed managements in sandy soils on composition and stabilization of soil humic substances. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Land Degradation & Development, v. 29, n. 1, p. 68-79, 2018. |
DOI: |
10.1002/ldr.2839 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sandy soils in tropical climates with low organic matter (OM) content result in degradation and fertility loss. It is important to note that humified OM accumulation and stabilization increases soil fertility. This study aimed to characterize humic acids (HAs) in sandy soils on an agroecological farm operating for more than 20years. The structures of the HA of two Planosols under a grazing (G) and crop rotation (R) management system and of an Acrisol under an agroforestry management system (AFS) were characterized using HA extracted from a local Organosol under cassava monoculture (M) as a structural reference. Lower C-HA/C-FA ratio in sandy soil reveals a slightly humified OM and higher E-4/E-6 ratio value in HA confirming lower aromatic structure condensation. The HA in Planosols (R and G) and Acrisols (AFS) are predominantly formed by C-Alq-O,C-N-, CAlq-O-, and CAlq-di-O structures closely related to the soil physical properties and preserved by interaction with the mineral fraction confirmed by O-H, Si-O stretching of kaolinite and hematite bands in FTIR spectroscopy. Management and vegetal carbon type (-20.65 parts per thousand AFS -C-3) or (-15.55 parts per thousand (G) and -17.82 parts per thousand (R) -C-4) had no effect on HA formation. Evolution of structural change in HA modeled by chemometric analyses showed that more recalcitrant structure characteristic in HA can enhance OM preservation in these sandy soils. This study elucidated the OM stabilization mechanisms of sandy soil HA, their relationship with soil properties and models structural changes for humified OM recovery and preservation, which contribute to increased fertility and agricultural production. MenosSandy soils in tropical climates with low organic matter (OM) content result in degradation and fertility loss. It is important to note that humified OM accumulation and stabilization increases soil fertility. This study aimed to characterize humic acids (HAs) in sandy soils on an agroecological farm operating for more than 20years. The structures of the HA of two Planosols under a grazing (G) and crop rotation (R) management system and of an Acrisol under an agroforestry management system (AFS) were characterized using HA extracted from a local Organosol under cassava monoculture (M) as a structural reference. Lower C-HA/C-FA ratio in sandy soil reveals a slightly humified OM and higher E-4/E-6 ratio value in HA confirming lower aromatic structure condensation. The HA in Planosols (R and G) and Acrisols (AFS) are predominantly formed by C-Alq-O,C-N-, CAlq-O-, and CAlq-di-O structures closely related to the soil physical properties and preserved by interaction with the mineral fraction confirmed by O-H, Si-O stretching of kaolinite and hematite bands in FTIR spectroscopy. Management and vegetal carbon type (-20.65 parts per thousand AFS -C-3) or (-15.55 parts per thousand (G) and -17.82 parts per thousand (R) -C-4) had no effect on HA formation. Evolution of structural change in HA modeled by chemometric analyses showed that more recalcitrant structure characteristic in HA can enhance OM preservation in these sandy soils. This study elucidated the OM stabilization mechanisms... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Organic agriculture; Sandy soil; Soil preservation. |
Thesaurus NAL: |
humic acids; soil organic matter. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02571naa a2200289 a 4500 001 2087206 005 2018-10-30 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1002/ldr.2839$2DOI 100 1 $aGOMES, E. T. M. 245 $aEffects of farmed managements in sandy soils on composition and stabilization of soil humic substances.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aSandy soils in tropical climates with low organic matter (OM) content result in degradation and fertility loss. It is important to note that humified OM accumulation and stabilization increases soil fertility. This study aimed to characterize humic acids (HAs) in sandy soils on an agroecological farm operating for more than 20years. The structures of the HA of two Planosols under a grazing (G) and crop rotation (R) management system and of an Acrisol under an agroforestry management system (AFS) were characterized using HA extracted from a local Organosol under cassava monoculture (M) as a structural reference. Lower C-HA/C-FA ratio in sandy soil reveals a slightly humified OM and higher E-4/E-6 ratio value in HA confirming lower aromatic structure condensation. The HA in Planosols (R and G) and Acrisols (AFS) are predominantly formed by C-Alq-O,C-N-, CAlq-O-, and CAlq-di-O structures closely related to the soil physical properties and preserved by interaction with the mineral fraction confirmed by O-H, Si-O stretching of kaolinite and hematite bands in FTIR spectroscopy. Management and vegetal carbon type (-20.65 parts per thousand AFS -C-3) or (-15.55 parts per thousand (G) and -17.82 parts per thousand (R) -C-4) had no effect on HA formation. Evolution of structural change in HA modeled by chemometric analyses showed that more recalcitrant structure characteristic in HA can enhance OM preservation in these sandy soils. This study elucidated the OM stabilization mechanisms of sandy soil HA, their relationship with soil properties and models structural changes for humified OM recovery and preservation, which contribute to increased fertility and agricultural production. 650 $ahumic acids 650 $asoil organic matter 653 $aOrganic agriculture 653 $aSandy soil 653 $aSoil preservation 700 1 $aBERBARA, R. L. L. 700 1 $aPEREIRA, M. G. 700 1 $aURQUIAGA, S. 700 1 $aTAVARES, O. C. H. 700 1 $aASSUNÇÃO, S. A. 700 1 $aZONTA, E. 700 1 $aAMARAL SOBRINHO, N. M. do 700 1 $aGARCPUAM A, C. 773 $tLand Degradation & Development$gv. 29, n. 1, p. 68-79, 2018.
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